2023. április 30., vasárnap

Áramszolgáltató gallyazás

Az áramszolgáltató gallyazás egy olyan szolgáltatás, amelyet az áramszolgáltatók vagy az általuk megbízott favágó cégek végeznek. A gallyazás során az áramszolgáltató eltávolítja az áramvezetékek közelében lévő ágakat és gallyakat, hogy biztonságosabbá tegye az áramszolgáltatást. Az áramvezetékek közelében lévő ágak és gallyak ugyanis komoly biztonsági kockázatot jelenthetnek, mert megsérülhetnek az áramvezetékek, vagy akár áramkimaradás is előfordulhat.

Mi-minden fát kivágunk: +36 70 272 0149

Az elektromos vezetékek körüli faágak és gallyak levágása

Az áramszolgáltató gallyazás során az ügyfelek biztonsága az elsődleges szempont. Az áramszolgáltatók munkatársai törekednek az esztétikai szempontok betartására is, de az elsődleges szempont mindig a biztonság. Az áramszolgáltatók munkatársai rendelkeznek a megfelelő eszközökkel és járművekkel a gallyazáshoz, és a munkát tapasztalt szakemberek végzik.
Áramszolgáltató gallyazás


Az MVM gallyazás során az áramszolgáltatók figyelembe veszik a környezetet és a környező ingatlanokat is, hogy ne okozzanak kárt. Az áramszolgáltatók munkatársai először felmérik a helyzetet, majd eldöntik, hogy milyen módszerrel lehet a legbiztonságosabban eltávolítani az ágakat és a gallyakat.Vezetékre lógó faág esetén a gallyazási kérelemre (Elmű, Eon gallyazás bejelentés) az áramszolgáltató gallyazás árai általában az eltávolítandó ágak és gallyak mennyiségétől és a munka nehézségétől függenek. Az árak azonban általában megfizethetőek, és az ár magában foglalja a gallyazást és a hulladék elszállítását is.Az áramszolgáltató gallyazás előnyei közé tartozik, hogy az áramszolgáltató eltávolítja az ágakat és a gallyakat, így biztonságosabbá teszi az áramszolgáltatást. Emellett az áramszolgáltatók munkatársai biztonságosan és hatékonyan végzik a munkát, így az ügyfeleknek nem kell aggódniuk a környező ingatlanok vagy a környezet károsodása miatt.

Ahogy köztudott, a fák koronájának formálása a lombhullás utáni időszakban a leghatékonyabb. A GKM 122/2004. (X. 15.) rendelete értelmében a fa- és bokortelepítések környezetében az ingatlan tulajdonosának vagy kezelőjének kötelessége, hogy rendszeresen eltávolítsa a növények ágait, ha azok elérik a szabadvezeték biztonsági övezetének határát.

A vezetékek biztonsági övezetének terjedelme a következő:

  • Kisfeszültségű (0,4 kV feszültségű) hálózatnál: a vezeték 1 m-es környezetében.
  • Középfeszültségű (1-35 kV-os) hálózatnál: oldalirányban 5-5 méterre.
  • Nagyfeszültségű (120 kV-os) hálózat esetén a szélső fázisvezetőktől függőlegesen 13-13 m-re.

Amennyiben szükséges, szívesen állunk rendelkezésre a munkálatokkal kapcsolatos megbeszélésekhez, például feszültségmentesítéshez, felügyelet kéréséhez, és így tovább.

Tájékoztatjuk Önöket, hogy ha az ingatlan tulajdonosa nem teljesíti a faápolási kötelezettségét, az elosztói engedélyes (ELMŰ Hálózati Kft.) a közcélú villamosmű működtetésének törvényben előírt kötelezettsége miatt (2001. évi CX. törvény 72. §) köteles a veszélyt saját költségén elhárítani, és az ingatlan tulajdonosának vagy kezelőjének tűrni kell az ezzel kapcsolatos munkálatokat.

Fontos megjegyezni, hogy bár az ELMŰ Hálózati Kft. szakképzett alvállalkozókat foglalkoztat, az általuk elvégzett munka eredménye nem biztos, hogy ugyanolyan lenne, mintha az ingatlan tulajdonosa maga végezné a munkálatokat.

Mi a gallyazás és miért fontos?
A gallyazás azt jelenti, hogy eltávolítják azokat a fákat és bokrokat, amelyek a szabadvezeték-hálózatok mentén nőnek és veszélyeztetik a vezeték biztonságos működését. Ez azért fontos, mert a magasra növő növények balesetveszélyt jelenthetnek.

Ki a felelős a gallyazásért?
A jogszabályok szerint az ingatlan tulajdonosa vagy kezelője (ha közterületen van, akkor az önkormányzat) felelős a gallyazásért. Ha azonban nem teszik meg, az áramszolgáltató jogosult elvégezni a munkát.

Hogyan történik a gallyazás?
A gallyazás során a vezeték biztonsági övezetébe tartozó növényi részeket távolítják el. Ez rendszeresen meg kell történjen a fák növekedése miatt.

Ki végezheti el a gallyazást?
Az áramszolgáltató rendszerint kertészeti vagy parképítéssel foglalkozó szakembereket bíz meg a gallyazási munkák elvégzésével. Azonban célszerűbb, ha a fa tulajdonosa végzi el a munkát, mert az áramszolgáltató csak az űrszelvénybe nőtt ágak eltávolítására vonatkozó megrendelést ad. A fa többi részének metszése vagy ritkítása az ingatlan tulajdonosának feladata.

Gyümölcsfák telepítése szabadvezeték alá
Gyümölcsfák közül a magasra növő dió, mandula, cseresznye, meggy, szilva, alma, körte és sárgabarack nem ajánlott a vezeték alá. Ezek közül csak az alacsonyabbra növő változatokat ültessük például az almaszilvát, körtét és a meggyet. Fajtától függetlenül ültethető az őszibarack, birs, és a cserjék, mint például a ribizli, köszméte, josta, stb. A mogyoró nem ajánlott, mert bokros formájában is akár 6-7 méter magasra is megnőhet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Áramszolgáltató gallyazás

Az áramszolgáltató gallyazás egy olyan szolgáltatás,   amelyet az   áramszolgáltatók vagy az általuk megbízott favágó cégek végeznek. A gall...